A konferencia kötet a konferencia anyagok között olvasható.

A XXVI. Nemzetközi PhD-Konferencia két helyszínen, négy szekcióban jól előkészítetten, kiválóan felkészült előadókkal, profi szekció-vezetéssel végezte munkáját. A résztvevő doktori iskolai hallgatók hét országból (közöttük többen a szomszédos országokból, sőt Egyiptomból ée Etiópiából is) jöttek, vagy adták elő online előadásukat.

A konferencia előkészítéséből és lebonyolításából oroszlánrészt vállaltak Szova Ilona országos koordinátor, Lengyel Szilvia tudományos műhelyvezető, Dr Nagy László elnökségi tag és Dr. Jobbik Anita a KMRT titkára.

1. November 23-án Budapesten a Villányi Úti Konferencia központban három szekcióban 30 előadás hangzott el (levezető elnökök Dr. Bittó Renáta, Dr. Koncz István, Dr. Fehér Zsuzsanna, Dr. Pikó Béla és Virág Ádám drs. voltak). 

A budapesti konferencián a plenáris előadást Halmágyi  József Attila tartotta, opponense Dr. Nagy László történész volt. /Konferencia- történetünkben először fordult elő, hogy PhD-előadásra jelentkező hallgatót kértünk meg a teljes plénum előtti előadás tartására. Az előadás nagy sikeréről később olvashatnak!/.

 A PhD- hallgatók felkészülten, a korszerű előadástechnikákat magabiztosan alkalmazva szerepeltek, a bemutatott poszterek, előadásvázlatok megfelelően kimunkáltak voltak.

Opponensi véleménnyel segítették a résztvevők doktori tanulmányaikban való gyorsabb előrehaladását: Dr. Bittó Renáta, Dr. Börcsök Gizella, Dr. Egri Tímea, Dr. Fehér Zsuzsanna, Dr. Fürj Zoltán, Herpai János, Dr. Kemény László, Dr. Kispál Beáta, Dr. Koncz István, Lengyel Szilvia, Dr. Lóth László, Dr. Nagy László, Dr. Pikó Béla, Dr. Poór Zoltán, Dr. Szabó János, Dr. Zachár László és Virág Ádám drs.

2. November 30-án, Miskolcon, a Tudomány és Technika Házában, a PEME Kelet-magyarországi Regionális Tagozattal közös szervezésben folyt a Konferencia (levezető elnökök Dr. Koncz István és Dr. Nagy László voltak).

Itt 12 előadást tartottak a PhD-hallgatók. A szervezés és a háttér biztosítása mintaszerű volt. Az előadók jól felkészültek voltak, magas színvonalú én-és tudományos anyag prezentációkat tartottak. Igazi viták, beszélgetése folytak, rövid opponensi minősítésekkel.

A tudományos előadásokról Dr. Egri Tímea, Dr. Fürj Zoltán, Dr. Kispál Beáta, Dr. Kádár Gyula, Dr. Koncz István, Dr. Lóth László, Dr. Nagy lászló, Dr. Pikó Béla, Dr. Szabó János, Herpai János fogalmazták meg véleményüket.

E közös szervezésű, nagyon jól sikerült programról tv-híradás is készült, ami megtekinthető: Miskolc ma (nov. 30), Doktoranduszok és professzorok

Egy korábbi miskolci  PEME KMRT és a MAB közös rendezvényre is felhívnánk a figyelmet. Ezen Dr. Sós Tamás elnökségi tagunk is tartott előadást, s képviselte egyesületünket. A Konferencia megtekinthető:https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2023/11/a-demografiai-kihivasokra-kerestek-a-valaszokat-miskolcon/


Halmágyi József Attila előadása kapcsán…

A nagy érdeklődéssel várt plenáris előadás előadójaként mutatkozott be a PEME 2023. november 23-i konferenciáján Halmágyi József Attila, aki a két ezt megelőző konferencián is bizonyított a készülő doktori disszertációja egyes fejezeteinek felvázolásával. A Szászrégenben élő adventista lelkipásztor,  sokaknak gyakorlati segítséget is nyújtó coach a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Ökumené Doktori Iskolájának hallgatója és a PEME erdélyi szervezője és képviselője.

Halmágyi József Attila disszertációja a Máté evangéliuma teológiáját elemzi az önhasonló szövegszerkezeti elemek tükrében. Teljesen új, egyedi megközelítés a részéről a matematikai formulával megalkotható vagy leírható önhasonló alakzatok, a fraktálok és a narratívák összekötése. A koncepció kiindulópontja Martin Buber, Franz Rosenzweig és Vermes Géza dialógus-elmélete, dialógus-filozófiája. Ebben kiemelt hangsúlyt kapnak a keresztyénség zsidó alapjai. Így a bibliai példázatok azt szolgálják, hogy a befogadó dolgozzon a megfejtésükön, fedezze fel a jelentésüket. Jézus a kezdeti tanítás löketét adja meg és az irányt. Ez a szemlélet a zsidó megközelítésből ered: a kereszténység nem létezik zsidó gondolkodás nélkül. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, sok minden elveszik Jézus tanításának üzenetéből.

A most elhangzott nagysikerű, mintát adó előadásban Halmágyi József Attila arra világított rá, hogy a szubjektum szerepe a tudományban is immár megkerülhetetlen. Az egyes bibliai könyvek, akár az evangéliumok is más-más szemszögből közelítik meg ugyanazt, a végső lényeg, az általános üzenet esszenciáját személyes, egyedi megfogalmazással, hangsúlyozással adva vissza.

Felvetődhet, hogy a mítosz – vallás – tudomány hármassága esetleges feltételezés, de a szerző meggyőz az analógiáról, hogy a tudomány ma ugyanazokat a köröket futja, mint régen a mítosz és a vallás. Thomas Kuhn koncepciója is helyénvaló a tudomány paradigma váltásairól és szubjektív szempontjairól. 

A konferenciára az előadót népes családja, a felesége, 5 lánya és kisiskolás fia is elkísérte. Az ismert zsoltár személyes megélésének példáját láttuk: „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse ” (Dr. Nagy László)

A plenáris ülés – Halmágyi József Attila minden elemében mintaszerű előadása után- Dr. Nagy László PhD, PEME elnökségi tag opponensi véleményének elhangzásával, majd kérdésekkel és válaszokkal folytatódott. Az Elnökség részéről Dr. Koncz István elnök és Dr. Pikó Béla tudományos alelnök szóltak hozzá, megköszönve az előadó kiváló munkáját, a tartalmilag és módszertanilag kiforrott bemutatót és a prezentáció magas színvonalát.

Csatolmányok

Fájl Fájl méret
Meghívó, XXVI. Konf. Bp. 568 KB
Meghívó - Miskolc 589 KB