Szomorúan tájékoztatunk mindenkit, hogy Prof. Dr. Daróczy Zoltán akadémikus, Egyesületünk egyik alapítója, sok éven át nagyon aktív elnökségi tagja, s a Keleti PEME-Régió emblematikus első vezetője örökre itt hagyott bennünket.
Emlékét örökké megőrizzük.

Elhunyt Daróczy Zoltán Széchenyi-díjas matematikus, a Debreceni Egyetem egykori rektora.

Forrás: unideb.hu

Életének 86. évében, szeptember 12-én elhunyt Daróczy Zoltán Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Debreceni Egyetem egykori rektora – tudatta az MTA az MTI-vel.

Daróczy Zoltán 1938-ban született Bihartordán. Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-ábrázoló geometria szakán szerzett középiskolai tanári diplomát 1961-ben.

Diplomájának megszerzése után az MTA ösztöndíjasa volt, ezt követően egy évig a Bécsi Egyetem Matematikai Intézetében dolgozott. Hazatérése után bekapcsolódott az akkor éppen alakuló magyar analíziskutatásokba a debreceni egyetemen. 1967-től adjunktusként, 1968-tól egyetemi docensként dolgozott. Ekkor bízták meg az Analízis Tanszék vezetésével. 1975-ben vette át egyetemi tanári kinevezését. 1976-ban a Természettudományi Kar dékánjává választották, 1982-ben az egyetem Matematikai Intézetének igazgatója lett. Daróczy Zoltánt 1984-ben az egyetem rektorhelyettesévé, 1987-ben rektorrá választották három évre. Ezt követően az egyetem Matematika és Számítástudományok Doktori Iskolájának vezetője volt 2008-ig, ekkor professor emeritusi címet kapott.

Daróczy Zoltán szakterülete a függvényegyenletek és -egyenlőtlenségek voltak. 1967-ben védte meg a matematikai tudomány kandidátusi, 1974-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Matematikai Bizottságának és a Debreceni Akadémiai Bizottságnak lett tagja, utóbbinak 1986 és 1988 között titkára is volt. 1985-ben az MTA levelező, 1990-ben pedig rendes tagjává választották. Akadémiai tisztségei mellett a Hamburgi Matematikai Társaság tiszteletbeli tagja, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja volt.

Tudományos pályája mellett a politikában is részt vett: az 1990-es országgyűlési képviselők választásán a Magyar Szocialista Párt párt Hajdú-Bihar megyei területi listájáról szerzett mandátumot. Négy évvel később az egyik debreceni egyéni körzetet megnyerve lett újra képviselő

Munkásságáért 2004-ben a Széchenyi-díjat, 2008-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át – írták a közleményben.

https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2023/09/elhunyt-daroczy-zoltan-szechenyi-dijas-matematikus-a-debreceni-egyetem-egykori-rektora