A PEME köszöntése Békés Itala 95. születésnapjára

De a legmeglepőbb egy régi növendékem volt, aki némajátékban negyedmagával eljátszotta az életét a Gondolatiskolában, amiből kiderült, hogy nevelőotthonból szökött, rengeteg elképesztő borzalmon ment keresztül, míg eljutott a Gondolatiskolába, ami megváltoztatta az egész életét. A kiállításon köszönetet mondott nekem és a Jóistennek. Most négytagú zenekarával próbálják jó útra téríteni a tévelygőket.” – írja Békés Itala a 95. születésnapjára, a Magvető Kiadó gondozásában most megjelent Hogyan lettem senki? c. könyvének harmadik kiadásában a Bajor Gizi Színészmúzeumban 2018-ban rendezett életműkiállítása megnyitójának apropóján.

Békés Itala – portré. A fénykép Békés Itala tulajdona, közzétéve az engedélyével
Békés Itala – portré. A fénykép Békés Itala tulajdona, közzétéve az engedélyével

  1927. március 23-tól immáron 95 év, 49922620 perc – az új kiadás felöleli mindezt. Az egyéni élettapasztalatok filozofikus mélységű összegzésén túl az izgalmas társadalom- és kultúrtörténeti memoárban a Horthy-korszaktól nemcsak a rendszerváltásig tartó időszak, hanem az azóta eltelt három évtized is megelevenedik. Egy igazságkereső művész és a családja, a polihisztor édesapa Békés István, a filmszínésznő édesanya Rita Furlani, a testvér Békés Rita színésznő és a 46524420. percben távozott ikertestvére, a korszakalkototó zenés színházi rendező, Békés András, Békés Itala „másik fele” perspektívájából.

  A színésznőt az anyaszínháza. a Madách Színház 2022. március 23-án a Tolnay Szalonban egy felszabadult, oldott hangulatú esten köszöntette: a teátrum nevében Szirtes Tamás igazgató úr, a Fővárosi Önkormányzat nevében Gy. Németh Erzsébet alpolgármester asszony, a művészvilág nevében Müller Péter Sziámi – a „Bocs, egyszerű él” c. versével is; a tanítványok közül a műsorvezető Banai Sára és – saját dalával – Jónás Vera énekesnők; ill. a Kiss Péter zongoraművész köszöntötték.

  A köszöntőn számos témát érintve – a Várkonyi Zoltán vezette „hadititok” Honvéd Színház létezéséig – Békés Itala kiemelt egy nagy hatású pedagógus személyiséget, Albina nővért (Kovács M. Albina), aki a Szent Margit Nevelőintézetben tanította.

  „Albina nővér nevenapján az volt az ajándék, hogy mindenkinek teljesítette három kívánságát. Lehetett az fénykép, szentkép, csillag. Kérhetted, hogy ne felelj, ha nem akarsz, felelhess, ha szeretnél, vagy hogy töröljön ki egy rossz osztályzatot. Ő negyvenöt gyerek három kívánságát teljesítette minden március elsején.” – emlékezik vissza a színésznő Hogyan lettem senki? c. könyvében. A köszöntőn azt is megosztotta, ő azt kérte, hogy a rossz jegyeit kitörölje, akkor feleljen, amikor akarjon és akkor ne feleljen, amikor nem szeretne. Érdekes módon ez nem borította fel az összteljesítményt, az év végi értékelést.

Békés Itala a Makk Marci előadásán a Gondolatiskola gyermeknövendékeovel. A fénykép Békés Itala tulajdona, közzétéve az engedélyével.

  Békés Itala elmondta, a saját születésnapján ő is inkább adni szeret. Az adás ez esetben jelenti a másoknak a személyiségfejlődés, a tehetség kibontakoztatása terén nyújtott segítséget is. Mostanra – miképp a bevezető idézetből is látszik – már életút-eredményekben is beérett az általa megteremtett, a Gondolatiskolában alkalmazott alternatív pedagógiai módszer, mely sok-sok akkori gyermeknek, tinédzsernek jelent nemcsak életre szóló élményt, hanem világszemléletet és a saját tehetségterülete megtalálásának kulcsát is.

  A Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület, mint a fiatal generációk segítését célul kitűző szervezet, ezúton szeretné születésnapja alkalmából köszönetét kifejezni Békés Itala művésznőnek!

Nagy László Bálint