2020. április 23-án tartotta meg a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület a XX. (E/1.) Fiatal Kutatók E-Konferenciáját.

A tudományos tanácskozáson résztvevő fiatal kutatók digitális eszközökön keresztül mutatták be vizsgálatuk témaköreit, s eddigi eredményeiket. Az opponenciát vállaló senior tudósok véleményének közlése ugyanezzel a technikával történt. A prezentációkat követően a fiatal kutatótársak és 12 fő, szakterületén nemzetközileg is elismert PEME szakmai műhely-tag tudós fogalmazhatták meg az előadott témákkal kapcsolatos kérdéseiket és javaslataikat.

A tudományos tanácskozás technikai hiba nélkül bonyolódott le, s ez is segítette azt, hogy valamennyi előadó fiatal mintaszerű prezentációt tartott, tartalmi munkájukat az opponensek kivétel nélkül kiválónak ítélték. Látszik, hogy az ilyen technikával történő előadás összes stratégiai és technikai elemét rutinszerűen képesek használni a fiatal tudósok. Az egyformán magas színvonalú produktumok közül a konferencia elnöksége dicséretként és biztatásként is kiemelte két aktív egyetemi hallgató, Fejes Csenge (Károli Gáspár Református Egyetem) és Helyes Marcell (Karl-Franzens Universitat) mintaszerű közös produkcióját. Ime az utánpótlás az interdisciplináris kutatásokhoz!

A bemutatott tanulmányokat, s az opponensek kapcsolódó írásait a PEME lektorált és ISBN-számmal ellátott elektronikus kötetben még ez év májusában megjelenteti. /Ez lesz a XX/1. kötet./

A szekciófoglalkozásokat megelőzően Dr. Koncz István, a PEME elnöke köszöntötte a részvevőket és a bekapcsolódó érdeklődőket. (Ugyanő volt a konferencia levezető elnöke is.) A PEME Elnöksége részéről Dr. Gyarmati Péternek a Honlapunkon a nyitóra megjelentetett írása indította a tudományos tanácskozást. /Megemlítjük, hogy a jelentkezők közül többen a járvány elmúltával tervezendő, személyes jelenlétet is biztosító, jubileumi (XX/2020.) tudományos konferenciára halasztották az eredetileg április 23-ra tervezett előadásukat./

A fiatal kutatók tudományos előrehaladásának meggyorsítását és az aktív egyetemi hallgatók kutatói munkára való felkészítését is célzó konferenciák szervezését, s kiadványok megjelentetését a jövőben is folytatja a PEME, továbbra is folyamatosan teljesítve ezzel egyik vállalt küldetését.

A PEME Elnöksége nevében köszönjük a konferencián előadók és opponenseik kiváló, összehangolt munkáját és külön nagy hálával mondunk köszönetet a profi előkészítésért, s a konferencia tökéletes hátterének biztosításáért Szova Ilonának és Simon Balázsnak.

Dr. Demetrovics János akadémikus, tiszteletbeli elnök
és Dr. Koncz István elnök

Csatolmányok

Fájl Fájl méret
PEME XX PhD - On-line Konferencia elektronikus könyv 2 MB