Szervezetünk, a 15 éve alakult PEME, a mostani tudományos találkozást megelőző 10 évben 15 konferencián csaknem 800 fiatal kutatónak, s tudományos pályára készülő mesterszakos diáknak teremtett lehetőséget tudományos előrehaladásának meggyorsítására.   Az előadást tartó fiatalok írásait eddig 16 kötetben, mintegy 10 000 oldalban jelentettük meg.

Az Egyesület munkatársainak és tagjainak-ezirányú küldetésük teljesítéséhez- nagy segítséget adott az 59 partner doktori iskola, s a mintegy 40 egyetemi intézet és tanszék, valamint 10 kutatóintézeti egység is.

A XVI. Konferenciára minden eddiginél több fiatal előadót vártunk. Már hagyományosan a legnépesebb PhD-szekciók az állam- és jogtudományi, illetve a társadalomtudományi szekciók lettek, a legnagyobb létszámemelkedést pedig az egészség- és orvostudományok terén tapasztalunk. E tudományos tanácskozáson 22 mentorált fiatal a „Professzorok az innovatív fiatalokért” és az”Interdiszciplináris kutatások” (az Emberi Erőforrás Támogató segítségével megvalósuló) programok részeként tartott előadást, vagy mutatta be poszterét.

Külön érdekessége e tanácskozásnak, hogy valamennyi szekció-elnökségben voltak olyan PhD fokozattal rendelkező tagok, akiknek korábban sokat segített az Egyesület doktori tanulmányaik felgyorsításában.

A XVI. Konferencián a legtöbb előadó hazai aktív PhD-hallgató volt. Mellettük, a határon túli magyar fiatal kutatókon kívül előadást tartott több hazánkban tanuló, nem magyar anyanyelvű ösztöndíjas is. A nyolcvan előadást megelőző plenáris ülésen Prof. Dr. Simai Mihály akadémikus, az Egyesület alapító tagja beszélt a munka világáról és a fiatalok perspektíváiról.