Kedves Barátaim, Kollégák, Konferencia résztvevők, Érdeklődők!

Engedjék meg, hogy a rendkívüli e-konferenciánk megnyitása előtt – mintegy magyarázatként – néhány gondolatot mondjak.

Egyre gyorsuló és változó világuk mind gyakoribb és súlyosabb válságokat zúdít ránk. A népességi gyarapodás, a hatalmi törekvések, a túlzó gazdasági verseny, a technológiák már-már folytonos módosulásai és feltehetően a természet válaszai az egész világ társadalmait befolyásoló és az emberek mindennapi életét felborító változásokat okoznak. Mindezekkel szemben a világ nagy részén az emberek és benne mi magunk is igyekszünk a szokásos ritmusunkat, rendünket megtartani. A tudományos élet trendje is ide tartozik.

Egyesületünk, a PEME, fontos feladatai közé tartozik fórum teremtése a fiatal kutatók számára eredményeik, törekvéseik bemutatására, terjesztésére, munkájuk értékének nyilvános megmérettetésére.

A válság ellenére igyekeztünk ennek biztosítására, a tudományos trend megtartására. Az adott helyzetben az oly kívánatos személyes találkozások súlyosan korlátozottak, nem is lehetségesek. Helyette igyekeztünk a technika nyújtotta lehetőségekkel egy – individuális helyzetű – virtuális konferenciát létrehozni. Ebben veszünk most éppen részt, és amelynek reménybeli sikere – kívánom – ne a technika diadala legyen, sokkal inkább a fiatal kutatók, doktoranduszok bemutatásra kerülő munkáinak értéke. 

Őszintén remélem, hogy Egyesületünk e törekvése, a tudományos fórum megtartása, ha virtuálisan is, hasznos és értékes lesz. Egyetlen lehetőségünk, hogy meg- és fenntartjuk a válságlevezetését irányító szervek előírásait, javaslatait és igyekszünk ebben a környezetben megőrizni életünket és munkálkodni kiűzött céljainkért. A mai rendkívüli, virtuálisra szervezett, konferencia is ide tartozik. Amikor ezt az e-konferenciánkat megnyitom, reménykedem a személyes kapcsolatú rendezvények mihamarabbi helyreállításában, kívánok minden résztvevőnek sikert, értékes eredményt!